Na današnji dan

Izrael u samo 6 dana učetverostručio osvajanjem svoj teritorij – 1967.

U samo 6 dana izraelska je vojska osvojila cijeli Sinajski poluotok od Egipta, Golansku visoravan od Sirije i još k tome Jeruzalem i čitavu Zapadnu obalu od Jordana.

Dana 10. lipnja 1967. godine  završio je poznati Šestodnevni rat, u kojem je izraelsko oružje postiglo dotada neviđene osvajačke uspjehe na račun okolnih arapskih zemalja. U samo 6 dana izraelska je vojska osvojila cijeli Sinajski poluotok od Egipta, Golansku visoravan od Sirije i još k tome Jeruzalem i čitavu Zapadnu obalu od Jordana. Izrael je ušao u osvajanje s velikom armijom od oko 100.000 vojnika, 800 tenkova i 300 zrakoplova.

Za veliki uspjeh uvelike su zaslužni izraelski generali, od kojih su mnogi postali nacionalni heroji i kasnije ostvarili visoke političke karijere. Na prvom mjestu treba spomenuti generala Moshe Dayana, izraelskog ministra obrane i generala Yitzhaka Rabina, tada vrhovnog zapovjednika Izraelskih obrambenih snaga (najviši vojni položaj u Izraelu). Moshe Dayan poznat je javnosti po povezu na oku, koji je zaradio u Drugom svjetskom ratu kad ga je neprijateljski metak pogodio dok je dalekozorom nadgledao okolicu. Yitzhak Rabin, poznat je pak kao kasniji premijer Izraela. Poznat je i general Mordechai Gur, koji je zauzeo Jeruzalem.

Šestodnevni rat počeo je snažnim izraelskim zračnim bombardiranjem protivnika. Tu akciju nazvanu Operacija Fokus proveo je zapovjednik zračnih snaga general Mordechai Hod, poslavši gotovo sve izraelske avione u napad i riskantno ostavivši samo 12 aviona da brane zemlju. Zračni napad bio je veliki uspjeh i gotovo je onesposobio neprijatelje. Najveći prodor na terenu ostvario je general Ariel Sharon zarivši se sa svojom oklopnom divizijom duboko u Sinajski poluotok. Sharon je, dakako, kasnije također postao jedan od najpoznatijih izraelskih premijera.


Komentari