Na današnji dan

Izrael jednim udarcem uništio egipatsku zračnu silu i tenkovima navalio na Sinaj – 1967.

Najjačom izraelskom tenkovskom divizijom zapovijedao general Ariel Sharon, kasniji poznati premijer Izraela.

Petog lipnja 1967. godine započeo je poznati Šestodnevni rat u kojem je Izrael uspio u samo 6 dana učetverostručiti svoj teritorij i pobijediti istovremeno tri susjedne arapske države – Egipat, Jordan i Siriju. Naime, Izrael je izvršio iznenadne napade bez objave rata u više pravaca. Među glavnim izraelskim vojnim zapovjednicima bili su:

– Yitzhak Rabin – na položaju vrhovnog zapovjednika Izraelskih obrambenih snaga (kasnije premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir)

– Moshe Dayan – na položaju ministra obrane (poznati general s povezom na oku)

– Uzi Narkiss – general koji je zauzeo Jeruzalem.


Izraelska ofenziva započela je masovnim zračnim udarom na Egipat. Izraelci su poslali gotovo 200 svojih vojnih zrakoplova, i to u niskom letu preko Sredozemnog i Crvenog mora, kako bi se spriječilo otkrivanje od strane egipatskih radara. U Izraelu je ostalo svega 12 zrakoplova, što je bio riskantan potez (sva je sila koncentrirana na napad, a gotovo ništa nije ostavljeno za obranu).

Taj zračni udar bio je pun pogodak. Na brz način uništeno je 400-tinjak neprijateljskih zrakoplova na tlu, prije nego su uopće poletjeli. Na taj način jednim je udarcem slomljena protivnička zračna sila, što je omogućilo ofenzive na tlu.

Na granici s egipatskim Sinajem izraelske su tenkovske divizije izvršile invaziju. Najjačom tenkovskom divizijom zapovijedao general Ariel Sharon, kasniji poznati premijer Izraela. Tenkovi izraelskih divizija u nevjerojatno kratkom vremenu zauzeli su cijeli Sinaj i došli sve do Sueskog kanala.

Komentari