Na današnji dan

Izrađivač čuvenih Fabergé jaja – 1846.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvo Fabergé jaje nastalo je kad je ruski car Aleksandar III. odlučio svojoj supruzi pokloniti za Uskrs specijalno ukrašeno jaje. 

Peter Carl Fabergé – svjetski poznat kao autor skupocjenih Fabergé jaja, rođen je 30. svibnja 1846. godine u Sankt Peterburgu. Ta jaja, izrađena od dragulja i plemenitih metala, danas prelaze cijenu od 10 milijuna dolara po komadu i predstavljaju vjerojatno najluksuznije kolekcionarske predmete iz područja dekorativne umjetnosti u čitavom svijetu.

Njegova obitelj bila je podrijetlom iz Francuske, a emigrirala je zbog svoje hugenotske (kalvinističke) vjeroispovijesti. Prvo su se preselili u blizinu Berlina (pruski vladari bili su po vjeri također kalvinisti, premda su vladali nad luteranskim stanovništvom). Obitelj Fabergé ondje se dijelom germanizirala, a zatim se preselila još dalje na istok – na područje današnje Estonije (u to vrijeme unutar granica Ruskog Carstva). S vremenom su završili u Sankt Peterburgu, a već je otac Petera Carla bio ugledan draguljar. 

Prvo Fabergé jaje nastalo je kad je ruski car Aleksandar III. odlučio svojoj supruzi pokloniti za Uskrs 1885. godine specijalno ukrašeno uskršnje jaje. Peter Carl Fabergé izradio je to jaje od zlata, a ono se moglo rastvoriti i u unutrašnjosti je sadržavalo specijalna ukrasna iznenađenja (zlatni žutanjak, koji se može otvoriti, a u njemu je mala zlatna kokoš, a njenim otvaranjem dolazi se do minijaturne carske krune). Carici se jaje toliko svidjelo da je car imenovao Fabergéa službenim dobavljačem carskog dvora, te je sljedeće godine naručio novo jaje. Tako je krenula proizvodnja sve složenijih i složenijih jaja, iz godine u godinu. Fabergéu je dana sloboda kreiranja, tako da ni car unaprijed nije znao kakvo će biti novo jaje. Jedini je uvjet bio da u sebi sadrži neko minijaturno iznenađenje.


Ukupno je za carsku obitelj Fabergé do Oktobarske revolucije proizveo 52 jaja, od kojih su do danas sačuvana 42. Osim za carsku obitelj, Fabergé je proizveo još 7 jaja za rusku plemićku obitelj Kelč, te još drugih 7 za ostale bogataše (jedno i za obitelj Rothschild). Svako je od tih jaja jedinstveno i predstavlja majstorsko djelo dekorativne umjetnosti i draguljarstva.

Fabergé je sa renomeom carevog draguljara postao poznat i preko granica. Zastupništva je imao u Kijevu, Odesi, Londonu i Moskvi. Nakon Oktobarske revolucije boljševici su preuzeli njegovu radionicu, a obitelj je izbjegla na zapad (Njemačku i kasnije Švicarsku).

piše: Dražen Krajcar

Komentari