Na današnji dan

Iznenađujući uspjeh prvog filma iz serijala Star Wars – 1977.

Redatelj George Lucas uoči premijere nije bio siguran da će njegov Star Wars uspjeti. Međutim, taj film na kojega je utrošeno svega 11 milijuna dolara, zaradio je ogromnih 775 milijuna dolara.

Prvi film iz serijala Zvjezdani ratovi (engl. Star Wars) premijerno je prikazan 25. svibnja 1977. godine . Film je doživio nevjerojatan uspjeh, kakav nije očekivao ni sam redatelj George Lucas. Naime, na film je utrošeno svega 11 milijuna dolara, a zaradio je ogromnih 775 milijuna dolara. Prvi film pokrenuo je čitav serijal Star Wars, koji je do danas ostvario samo od prodaje kino karata preko 4 milijarde dolara. 

Prvi film nosio je jednostavan naziv Star Wars, a tek je kasnije, kad su snimljeni i drugi filmovi iz serijala, njegov naziv promijenjen u Star Wars Episode IV: A New Hope. Zanimljivo je da je taj prvi film bio i od strane profesionalnih kritičara visoko ocijenjen, a nagrađen je s 6 Oscara.

Redatelj George Lucas uoči premijere nije bio siguran da će Star Wars uspjeti. U razgovoru s prijateljem Stevenom Spielbergom, koji je tada radio Bliske susrete treće vrste, rekao je da će Spielbergov film sigurno nadmašiti Zvjezdane ratove po zaradi. Spielberg je tvrdio suprotno pa je Lucas predložio da jedan drugome daju 2,5 % od buduće zarade. Doista su to učinili pa Spielberg, koji je bio u pravu, i danas zarađuje 2,5 % prihoda od Zvjezdanih ratova.


Komentari