Na današnji dan

Izmjerena najveća brzina vjetra u tornadu – 1999.

Tornado Bridge Creek–Moore razorio je tisuće domova i ubio nekoliko desetaka osoba. Procjenjuje se da je ukupna nanesena šteta od tog tornada iznosila čak oko milijardu dolara. Maksimalna izmjerena brzina vjetra u njemu iznosila je 484 ± 32 kilometara na sat.

Dana 3. svibnja 1999. godine izmjerena je najveća službeno zabilježena brzina vjetra u dosadašnjoj svjetskoj povijesti. Radilo se o razornom tornadu koji je nastao kod Oklahoma Cityja u Sjedinjenim Američkim Državama, a dobio je naziv Tornado Bridge Creek–Moore. Brzina vjetra u tom je tornadu izmjerena i zabilježena pomoću mobilnog doppler-uređaja (engl. Doppler on Wheels), koji se sastojao od kamiona s radarskom antenom.

Spomenuti je tornado nastao na jugozapadu američke savezne države Oklahome i putovao je na sjeveroistok, u načelnom smjeru Oklahoma Cityja. Maksimalna izmjerena brzina vjetra iznosila je 484 ± 32 kilometara na sat. Premda je u široj javnosti tornado poznat ponajviše po lijevku koji se spušta iz oblaka prema površini zemlje, bitno je napomenuti da razoran vjetar ne vlada samo u lijevku, nego i na znatno širem području oko njega. Tornado Bridge Creek–Moore razorio je tisuće domova, a ubio je 36 ljudi te još pet osoba neizravno. Procjenjuje se da je ukupna nanesena šteta od tog tornada iznosila čak oko milijardu dolara.

Komentari