Na današnji dan

Izložba Andyja Warhola s limenkama Campbellove juhe – 1962.

Warholovo se djelo zvalo Campbell’s Soup Cans, a sastojalo se od 32 platna s otisnutim limenkama konzervirane juhe različitih okusa. 

Izložba Andyja Warhola sa znamenitim limenkama Campbellove juhe otvorena je 9. srpja 1962. godine. Radilo se o prekretnom trenutku u povijesti pop-arta i umjetnosti općenito. Warholovo se djelo zvalo Campbell’s Soup Cans (hrv. Limenke Campbellove juhe), a sastojalo se od 32 platna s otisnutim limenkama konzervirane juhe različitih okusa (npr. Cheddar Cheese, Minestrone, Beef, Clam Chowder, Scotch Broth, Consommé i Old-fashioned Tomato Rice). Sva su platna bila dimenzija 510 × 410 milimetara, a na izložbi su ih posložili u jedan red, slično kao na polici u supermarketima.

Ta je slavna izložba održana u Galeriji Ferus u kalifornijskom gradu Los Angelesu, a zanimljivo je da je Warholu to ujedno bila prva samostalna umjetnička izložba (u tom je trenutku imao 33 godine). Premda se radilo o prvoj pop-art izložbi na zapadnoj obali SAD-a, njeno otvaranje nije u to vrijeme proizvelo velik društveni učinak, nego je slavnim postalo tek u retrospektivi. Među rijetkima koji su u to vrijeme odlučili kupiti neka od platna s juhama bio je glumac Dennis Hopper. Platio je za jednu sliku juhe za današnje pojmove vrlo nisku cijenu (prema nekim izvještajima 75, a prema drugima 100 dolara), a to je bilo ujedno i jedno od prvih umjetničkih djela koje je taj glumac nabavio. Andy Warhol tom se prilikom u svakom slučaju nije obogatio. Kasnije su sve 32 slike otkupljene natrag, a danas su izložene u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Komentari