Na današnji dan

Izdavač prvog magazina u svjetskoj povijesti – 1754.

Edward Cave došao je na ideju izdavanja magazina koji bi privukao opću publiku i koji bi se bavio najrazličitijim temama.

Na današnji dan 1754. godibne umro je Edward Cave, pokretač i izdavač prvog magazina u svjetskoj povijesti, u modernom smislu te riječi. Njegov se časopis zvao The Gentleman’s Magazine. Zanimljivo je da je upravo Cave, po svemu sudeći, prvi upotrijebio naziv magazin (engl. magazine) za časopis, vjerojatno po uzoru na vojna skladišta. Inače, navodno je riječ magazine u smislu skladišta u engleski jezik došla iz arapskog.

Edward Cave rodio se 1691. godine u gradu Newtonu u središnjoj Engleskoj. U mladosti se bavio raznim poslovima, a došao je na ideju izdavanja časopisa koji bi privukao opću publiku i koji bi se bavio najrazličitijim temama (bez specijaliziranosti na usko područje, kakvo su imali npr. znanstveni časopisi). Godine 1731. počeo je Cave izdavati The Gentleman’s Magazine, koji je uskoro postao najčitanijom i najpopularnijom periodičkom publikacijom u Engleskoj.

Zanimljivo je da je za Caveov magazin pisao čak i poznati Samuel Johnson, jedan od najučenijih ljudi u Velikoj Britaniji u 18. stoljeću. Dapače, izgleda da je jedno vrijeme pisanje za The Gentleman’s Magazine bilo glavni izvor prihoda Johnsonu. Edward Cave pomoću svog se magazina čak i obogatio. Osobno je za časopis pisao pod pseudonimom Sylvanus Urban. Cave je umro na današnji dan 1754. godine, u 63. godini života. Njegov magazin nastavio je izlaziti sve do 1922. godine.


Komentari