Na današnji dan

Izdan prvi svezak Oksfordskog rječnika (1884.)

Oksfordski rječnik engleskog jezika (Oxford English Dictionary – OED) glavni je povijesni rječnik engleskog jezika. On objašnjava ne samo trenutnu uporabu riječi, već i njihov povijesni razvoj. Svaka definicija potkrijepljena je kratkim citatima koji pokazuju kao je korištena. Naznačena je godina prve poznate upotrebe pojedine riječi kao i godina posljednje upotrebe u slučajevima kad je riječ iščezla iz jezika. Ovakav su ustroj kasnije preuzeli mnogi drugi engleski i strani rječnici i leksikografska djela.

Projekt izrade ovakve vrste rječnika nastao je kako bi se uklonilo nedostatke primijećene u dotadašnjim rječnicima (nedosljednost, nedovoljno pokrivanje arhaizama, netočni datumi prve uporabe riječi, nepotrebno ponavljanje itd.). Rad na novom rječniku je započeo 1857. godine, ali je prvi svezak (A – ant) izdan tek 1. veljače 1884. godine. Posljednji, 125. svezak dovršen je tek u travnju 1928. godine. Drugo izdanje izdano je 1989., a trenutno je u izradi treće izdanje koje će biti dostupno samo elektronskim putem.

O opsegu rječnika najbolje svjedoči procjena uredništva da bi za unos i redakturu čitavog drugog izdanja (59 milijuna riječi) jednoj osobi trebalo 180 godina neprekinutog rada, a da je za elektronsku pohranu golog teksta potrebno 540 megabajta.

Piše: Boris Blažina


Komentari