Na današnji dan

Izabran prvi katolik za američkog potpredsjednika – 2008.

Katolik Joe Biden izabran je za potpredsjednika SAD-a, pobijedivši na izborima zajedno s Barackom Obamom. 

Dana 4. studenog 2008. godine izabran je Barack Obama prvi put za predsjednika SAD-a. Time je postao prvi Afroamerikanac izabran na tu moćnu poziciju. Dakako, Obamin potpredsjednički kandidat Joe Biden, izabran je ujedno za novog američkog potpredsjednika. Time je Joe Biden postao prvi rimokatolik u povijesti izabran na potpredsjedničku funkciju u SAD-u.

Puno ime Joea Bidena je Joseph Robinette Biden, a rođen je katoličkoj obitelji s četvero djece. Još dok je bio student prava Joe se oženio s Neiliom Hunter, i to po katoličkom obredu vjenčanja. Neilia mu je rodila troje djece, no poginula je u automobilskoj nesreći nakon samo šest godina braka. Bila je to velika tragedija, koja se dogodila samo nekoliko tjedana nakon što je Biden izabran prvi put za američkog senatora. Da stvar bude gora, u automobilu koji je Neilia vozila bilo je i troje njihove djece. Poginula je najmlađa kći, stara samo oko jedne godine, a ostalo dvoje djece je ozlijeđeno.

Udovac Biden imao je u doba te tragedije tek 30 godina i razmišljao je navodno da odustane od senatorskog položaja i posveti se njezi dvoje preživjele djece. Ipak od toga su ga odgovorili. Biden se ponovno oženio oko 4 i pol godine nakon smrti supruge. Nova supruga postala mu je Jill Biden – današnja Druga dama SAD-a (naziv za suprugu američkog potpredsjednika). Jill se izjašnjava kao katolkinja, poput svog supruga.


Komentari