Na današnji dan

Početak najdužeg pontifikata u modernoj povijesti (1846.)

Dana 16. lipnja 1846. izabran je papaPio IX., što je bio početak najdužeg pontifikata u modernoj povijesti. Naime, Pio IX. bio je papa tijekom čak 31 godine, 7 mjeseci i 23 dana, što je znatno duže od bilo kojeg drugog pape za kojeg se može izračunati točna dužina pontifikata. Napomenimo, na drugom je mjestu po dužini pontifikata Ivan Pavao II., s 26 godina, 5 mjeseci i 18 dana. Dakle, Pio IX. bio je na papinskom položaju još oko pet godina duže od Ivana Pavla II.

Papa blaženi Pio IX. rodio se 1792. pod imenom Giovanni Maria Mastai-Ferretti u gradu Senigalliji nedaleko od Ancone. U trenutku izbora za papu imao je 54 godine, a doživio je prilično visoku 86. godinu života. Zanimljivo je da je konklava na kojoj je izabran bila posljednja konklava u dosadašnjoj povijesti koja nije održana u Vatikanu.

Naime, taj je izbor za papu održan u Kvirinalskoj palači (tal. Palazzo del Quirinale) u Rimu, današnjoj službenoj rezidenciji talijanskih predsjednika republike. To je nekoć bila papinska palača, sve do vremena gubitka Rima i Papinske Države, kad su aktivnosti morale biti preseljene u Vatikan. Upravo je bl. Pio IX. bio posljednji papa koji je vladao nad prostranom Papinskom Državom.

Komentari