Na današnji dan

Izabela Kastiljska – kraljica u čijoj je službi Kolumbo otkrio Ameriku – 1504.

Službenica Božja Izabela Kastiljska imala je golemo značenje za španjolsku i svjetsku povijest. Naime, ne samo da je za vrijeme njene vladavine otkriven Novi svijet, nego su i ujedinjene španjolske zemlje.

Dana 26. studenog 1504. godine umrla je službenica Božja Izabela Kastiljska, znamenita španjolska kraljica u čijoj je službi Kristofor Kolumbo otkrio Ameriku. Za nju je danas otvoren u Katoličkoj Crkvi postupak za proglašenje blaženom pa ima naslov službenice Božje. Preminula je u španjolskom gradu Medini del Campo, oko 45 kilometara od Valladolida (nekadašnje španjolske prijestolnice). Palača u kojoj je preminula danas nosi nadimak Palacio Testamentario (hrv. Oporučna palača) jer je u njoj službenica Božja Izabela sastavila oporuku.

Službenica Božja Izabela od Kastiljska imala je golemo značenje za španjolsku i svjetsku povijest. Naime, ne samo da je za vrijeme njene vladavine otkriven Novi svijet, nego su i ujedinjene španjolske zemlje. Naime, Izabela se udala za aragonskog vladara Ferdinanda Katoličkog pa je njihov brak faktički ujedinio Španjolsku. Dakako, bitno je napomenuti da Izabela nije vladala Kastiljom i Leonom kao Ferdinandova supruga, nego po naslijeđu. Njih su dvoje supružnika bili na neki način ravnopravni vladari, što se očitovalo u znamenitom geslu “Tanto monta”.

U sedam trudnoća službenica Božja Izabela Kastiljska rodila je petero djece (dva se puta radilo o mrtvorođenčadi). Zanimljivo je da su njeni potomci stakli golemu moć. Primjerice, među njenom unučadi bila su dva cara, pet kraljica, jedna carica, dva kardinala i dva kralja. O Izabeli Kastiljskoj skupljena je opširna dokumentacija u vezi s procesom za njenu beatifikaciju. Za sada ima naslov službenice Božje, a u budućnosti može biti proglašena blaženom i svetom. Pokopana je zajedno sa suprugom u Kraljevskoj kapeli u Granadi.


Komentari