Na današnji dan

Izabela Kastiljska – kraljica koja je financirala Kolumbovo putovanje preko oceana – 1451.

Njenom udajom za Ferdinanda Aragonskog faktički su ujedinjene krune Kastilje i Aragona, što je dovelo do unifikacije španjolskih zemalja.

Dana 22. travnja 1451. godine rođena je kraljica Izabela Kastiljska, vladarice poznata kao pokroviteljica prvog Kolumbovog putovanja preko Atlantskog oceana. Njenom udajom za Ferdinanda Aragonskog faktički su ujedinjene krune Kastilje i Aragona, što je dovelo do unifikacije španjolskih zemalja (od tada pa do danas Kastilja i Aragon su pod zajedničkom su vlasti). Zanimljivo je da je Izabela Kastiljska rodila čak četiri buduće kraljice. Naime, njena kći Ivana postala je kraljica Kastilje i Aragona, kći Katarina postala je kraljica Engleske (kao prva supruga Henrika VIII.), a kćeri Marija i Izabela postale su udajom kraljice Portugala.

Izgleda da su Izabela Kastiljska i Ferdinand Aragonski doista imali namjeru ravnopravno i zajednički vladati nad španjolskim zemljama. Danas su njih dvoje u Španjolskoj poznati kao Katolički vladari (španj. Los Reyes Católicos). Kao simbol su koristili jaram i snop strijela (španj. el yugo y las flechas), što su kasnije za simbol uzeli španjolski falangisti te Francisco Franco.

Za kraljicu Izabelu Kastiljsku pokrenut je postupak kanonizacije, zbog čega u ovom trenutku ima naslov službenice Božje. Zanimljivo je da je njen ispovjednik, pobožni franjevac Francisco Jiménez de Cisneros, uvelike njenim zalaganjem postao nadbiskup Toleda, primas Španjolske i kardinal.


Komentari