Na današnji dan

Ivo Robić – hrvatski glazbenik čije su se ploče prodavale diljem svijeta – 1923.

Ivo Robić bio je poznat kao Mister Morgen, po svom prvom međunarodnom hitu, Morgen.

Poznati hrvatski pjevač Ivo Robić rođen je 29. siječnja 1923. godine u Garešnici.. Otac mu je bio sudski službenik, no vodio je i tamburaški orkestar, pa je Ivo od mladih dana bio u dodiru s glazbom. Srednju školu pohađao je u Bjelovaru i tamo je osnovao mali sastav s kojim je amaterski nastupao.

Godine 1943. došao je u Zagreb i počeo nastupati u boljim lokalima. Uskoro je počeo uživo pjevati na zagrebačkom radiju. Bilo je to doba Nezavisne Države Hrvatske, a radio postaja se zvala Državna krugovalna postaja Zagreb.

Nakon rata već 1945. pjeva u Opatiji. Uskoro je doživio sjajnu karijeru u domovini i inozemstvu. Bio je dugo vremena jedini umjetnik iz Jugoslavije čije su se ploče nalazile u europskim i svjetskim trgovinama. Poznat je kao Mister Morgen po svom prvom međunarodnom hitu, Morgen. Oženio se Martom Goleš i ostao s njom do kraja života.

U Ičićima pokraj Opatije sagradio je kuću koja mu je uz Zagreb bila drugi dom. Umro je u Rijeci u 78. godini života 2000. godine. Tri dana pred smrt sastavio je oporuku kojom je kuću u Ičićima vrijednu oko milijun tadašnjih njemačkih maraka ostavio Katoličkoj crkvi. Ta je kuća preuređena u kapelu sv. Ivana od Boga.

Komentari