Na današnji dan

Ivo Lendić – pjesnik, publicist i emigrant – 1908.

Za vrijeme NDH bio je dopisnik Hrvatskog naroda iz Rima

Hrvatski pjesnik i publicist Ivo Lendić rođen je 4. lipnja 1908. godine u mjestu Janjina na Pelješcu. Srednju školu pohađa u Dubrovniku, nakon čega je završio studij filozofije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a zatim djeluje kao novinar i publicist.

Uređivao je listove Luči, Hrvatska straža i Hrvatska politika, a politički je podupirao HSS. Za vrijeme NDH Lendić je bio dopisnik Hrvatskog naroda iz Rima, a nakon Drugog svjetskog rata emigrirao je u Italiju odakle se prebacuje u Argentinu. U emigraciji uređuje mjesečnik Glas sv. Antuna, u kojem okuplja veliki broj hrvatskih intelektualaca, te surađuje s ostalim emigrantskim glasilima. Bio je i član više hrvatskih udruga u iseljeništvu.

Lendić je pisao pjesme kršćanskog nadahnuća, s najčešćim motivima boli i osamljenosti (Lirika, Angelusi, Psihoanaliza, Božji kotači), napisao je studije o Đuri Sudeti, S. S. Kranjčeviću i V. Vidi te prevodio sa španjolskog, talijanskog i engleskog jezika. Baveći se književnom kritikom, oštro je polemizirao s Miroslavom Krležom.

Ivo Lendić preminuo je 1982. godine u gradu Iguazu, u argentinskoj pokrajini Misiones.


piše: Dražen Krajcar

Komentari