Na današnji dan

Ivica Račan rođen u Hitlerovom Trećem Reichu – 1944.

Račanova majka bila je u njemačkom radnom logoru od kuda ju je u visokoj fazi trudnoće izvukla jedna Njemica, tako da se Ivica ipak nije rodio unutar žice.

Dana 24. veljače 1944. rođen je u gradu Ebersbachu u Njemačkoj hrvatski političar Ivica Račan. Bilo je to doba Drugog svjetskog rata, a njegova majka bila je u njemačkom radnom logoru u vrijeme trudnoće. Iz logora ju je u visokoj fazi trudnoće izvukla jedna Njemica, tako da se Ivica ipak nije rodio unutar žice. Mjesto Ebersbach, gdje je Ivica rođen 1944. godine, nalazi se u blizini današnje njemačko-češke granice, a tada je bilo, dakako, u sastavu Hitlerovog Trećeg Reicha.

Račanova se majka ubrzo preselila u Dresden i ondje je s malim djetetom preživjela strahovito savezničko bombardiranje. Naime, na Dresden je izvršen iznimno jak bombarderski napad između 13. i 15. veljače 1945. godine, u vrijeme dok Ivici Račanu nije bilo još ni punih godinu dana. Zbog korištenja zapaljivih bombi došlo je do strahovite vatrene oluje, koja je uništila velik dio urbaniziranog područja Dresdena. Ubijen je velik broj civila, a uništeni su i mnogi kulturni spomenici.

Ivica Račan bio je star samo 14 i pol mjeseci u trenutku kad je Drugi svjetski rat završio u Europi njemačkom predajom. Tek se nakon završetka rata doselio s majkom u Hrvatsku.


Komentari