Na današnji dan

Ivana Trump – supruga milijardera i budućeg američkog predsjednika iz Čehoslovačke – 1949.

Njen rodni grad Zlín povijesno je znamenit kao izvorno sjedište tvornice cipela Bata, a osnivač te kompanije – Tomáš Baťa – također je ondje rođen.

Dana 20. veljače 1949. godine rođena je Ivana Zelníčková, Čehinja koja je svjetski poznatom postala udajom za američkog milijardera Donalda Trumpa. Rodila se u gradu Zlínu u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Zanimljivo je da je u godini njenog rođenja Zlín preimenovan u Gottwaldov, u čast prvog vođe Čehoslovačke komunističke partije Klementa Gottwalda. Naime, u Čehoslovačkoj su komunisti preuzeli vlast 1948. godine, samo oko pola godine prije Ivaninog rođenja, a ubrzo su započeli s uvođenjem kulta ličnosti. Klement Gottwald, koji je tada bio češki predsjednik, kao prvi komunist na tom položaju u povijesti, nagrađen je preimenovanjem stoljetnog grada Zlína u Gottwaldov. Staro ime vraćeno je tom gradu 1990. godine. Inače, Zlín je povijesno znamenit kao izvorno sjedište tvornice cipela Bata, a osnivač te kompanije – Tomáš Baťa – ondje je i rođen.

Ivana se iz rodne Čehoslovačke preselila u Kanadu 1975. godine tj. u svojim srednjim 20-im godinama života. Radila je kao model, a zatim se preselila u New York, gdje je upoznala Donalda Trumpa. Vjenčali su se 7. travnja 1977. godine, kad je njoj bilo 28, a njemu 30 godina. Ivana je tijekom braka rodila troje djece: Donalda Mlađeg, Ivanku i Erica. Nakon otprilike 15 godina braka Ivana i Donald Trump razveli su se (brakorazvodna parnica bila je intenzivno praćena u medijima). Oboje su kasnije više puta stupili u brak. Donald je kasnije postao predsjednik SAD-a 2017., i na toj je dužnosti bio do 2021. godine.

Komentari