Na današnji dan

Ivan Žigmund Zapolja – nesuđeni kralj Ugarske (1540.)

Dana 7. srpnja 1540. rođen je Ivan Žigmund Zapolja, vladar Transilvanije (Erdelja) i pretendent na prijestolje Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva. Njegov otac Ivan Zapolja bio je 1526. godine izabran za kralja u Ugarskoj i Slavoniji, no Ferdinand Habsburški pojavio se kao protukandidat (Ferdinanda su izabrali u Hrvatskoj za kralja otprilike u isto doba).

Zbog tog je sukoba dvaju kandidata situacija u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu tijekom nekoliko desetljeća bila nestabilna, a takvo su stanje iskoristili Osmanlije. Zapolje su ušli u svojevrsni vazalni odnos prema Osmanskom Carstvu da bi se održali na istoku Ugarske, dok su Habsburgovci efektivno zavladali u njenom zapadnom dijelu.

Ivan Žigmund Zapolja rodio se u Budimu kao sin spomenutog Ivana Zapolje i Izabele Jagelović. Zanimljivo je da se rodio samo oko dva tjedna prije očeve smrti, tako da je već kao dojenče naslijedio posjede. Vrlo je brzo izabran za kralja, unatoč prethodnom dogovoru Ivana Zapolje i Ferdinanda Habsburškog po kojem je upravo Ferdinand trebao naslijediti Zapoljino kraljevstvo.

Godine 1570. Ivan Žigmund postigao je dogovor s Ferdinandovim nasljednikom Maksimilijanom II. po kojem se odrekao ugarske krune, no dobio je zauzvrat titulu kneza Transilvanije (Erdelja). Međutim, Ivan Žigmund umro je već sljedeće godine, u dobi od samo 30 godina, i to bez potomaka.


Komentari