Na današnji dan

Ivan Padovec – samouki gitarist europskog glasa – 1800.

Prema njegovim nacrtima izrađena je gitara s 10 žica.

Gitarist i skladatelj Ivan Padovec rođen je u Varaždinu 17. srpnja 1800. godine. Kao samouk naučio je violinu i gitaru te istodobno uzimao satove iz klavira kod J. K. Wisner-Morgensterna. Brzo je napredovao, pa uskoro i sam počinje davati poduke iz gitare i violine.Upisao je učiteljsku školu u Zagrebu, ali kako je stekao ugled kao učitelj glazbe napušta školovanje te se posvećuje gitari i skladanju.

Padovec je osnovao Zagrebački sekstet čiji je koncert 1927. godine obilježio početak djelovanja Glazbenoga društva (danas Hrvatski glazbeni zavod). Iste godine odlazi na turneju u Rijeku, Zadar i Trst. Zatim desetak godina živi u Beču gdje ostvaruje uspješnu koncertnu karijeru stekavši slavu kao virtuoz na gitari. Svirajući gitaru gostovao je u mnogim europskim zemljama (Austrija, Njemačka, Češka, Madžarska, Poljska, Engleska…). 

Zbog sve slabijeg vida vraća se u rodni Varaždin. Do 1848. godine, kada je potpuno oslijepio, bavi se podukom, skladanjem, povremenim koncertiranjem u Varaždinu i Zagrebu te konstruiranjem gitara. Prema njegovim nacrtima u radionici bečkoga graditelja glazbala Staufera izrađena je gitara s 10 žica (danas se čuva u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt). Njegov skladateljski opus obuhvaća preko 200 djela, među kojima su najbrojnija ona za gitaru (izvorna i aranžmani). Napisao je i priručnik Teorijsko-praktička škola za gitaru.

Ivan Padovec preminuo je 1873. godine u Varaždinu. Pogreb mu je bio skroman, a kasnije su mu štovatelji podigli spomenik.


piše: Dražen Krajcar

Komentari