Na današnji dan

Ivan Mažuranić – hrvatski ban i književnik – 1890.

Zanimljivo je da se Ivan Mažuranić oženio sestrom uglednog književnika Dimitrije Demetra, Aleksandrom, s kojom je imao djecu. Banova unuka bila je spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić.

Dana 4. kolovoza 1890. godine umro je Ivan Mažuranić, nekadašnji hrvatski ban i književnik. Preminuo je u Zagrebu u dobi od 75 godina. Zanimljivo je da je Mažuranić umro samo sedam dana prije svog 76. rođendana, koji je padao 11. kolovoza. Na položaju hrvatskog bana bio je Ivan Mažuranić od 1873. do 1880. godine, a nakon odlaska s te pozicije poživio je još oko deset godina.

U Mažuranićevoj obitelji bilo je mnogo povijesno značajnih osoba. Njegov brat Matija Mažuranić bio je književnik i putopisac. Drugi brat – Antun Mažuranić – bio je jezikoslovac, gramatičar i leksikograf. Zanimljivo je da se Ivan Mažuranić oženio sestrom uglednog književnika Dimitrije Demetra, Aleksandrom, s kojom je imao djecu. Njihov sin Vladimir Mažuranić bio je pravnik, leksikograf i akademik. Vladimirova kći (banova unuka) bila je spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić, uz djeda vjerojatno najpoznatija pripadnica obitelji Mažuranić.

Komentari