Na današnji dan

Ivan Krstitelj de La Salle – svetac zaštitnik učitelja – 1719.

Primijetio je da su lokalni učitelji prilično siromašni i zakinuti, pa ih je počeo pozivati u vlastitu kuću na obroke.

Sv. Ivan Krstitelj de La Salle – čovjek koji je toliko učinio na području razvoja školstva da je 1950. godine čak proglašen svecem zaštitnikom onih koji se bave učiteljskim zanimanjem – umro je 7. travnja 1719. godine. 

Obitelj de La Salle bila je bogata i ugledna u francuskom gradu Reimsu – važnom središtu poznate pokrajine Šampanje. Ivan de La Salle bio je najstariji od sedmero djece. Kad je imao oko 20 godina, umrla su mu oba roditelja u razmaku manjem od godinu dana. Tako se on već u dobi od 21 godinu našao na čelu obitelji, odgovoran za obrazovanje 4 mlađa brata i 2 sestre.

Nakon što je završio teologiju i zaredio se za svećenika, došao je malo po malo u dodir s školskom strukom. Naime, sudjelovao je u jednom pothvatu uspostave škole koju su vodile časne sestre, i tamo je stekao određeno iskustvo s organizacijom edukacije. Uskoro je još jedna bogata žena u Reimsu željela osnovati školu i tražila je da La Salle pomogne.

S vremenom se on snažno posvetio poboljšanju školstva. Primijetio je da su lokalni učitelji prilično siromašni i zakinuti, pa ih je počeo pozivati u vlastitu kuću na obroke, pri čemu su oni stjecali bolje navike za stolom, a on ih je i dodatno educirao. Svečeva obitelj tome se protivila, jer su učitelji bili iz nižeg društvenog sloja. No, La Salle je zatim čak pozvao učitelje i da žive u njegovoj kući, što je izazvalo svojevrstan skandal. U obiteljskoj parnici kuća mu je oduzeta, na što je on iznajmio drugu i uselio se tamo s učiteljima.

S vremenom je ta zajednica u kojoj je živio on i učitelji prerasla u vjerski institut. Dobili su naziv Fratres Scholarum Christianarum tj. Braća kršćanskih škola (Školska braća). To je bila prva katolička organizacija namijenjena edukaciji, a čiji članovi nisu bili svećenici. La Salle se posvetio obrazovanju samih učitelja, pa je u tu svrhu osnovao škole za njih. Umro je u 68. godini života upravo na Veliki petak.

Svecem je Ivan Krstitelj de La Salle proglašen 1900. godine. Danas organizacija koju je osnovao sudjeluje u obrazovanju oko 900.000 studenata na oko 1.000 lokacija u čak 84 zemlje svijeta.

Komentari