Na današnji dan

Ivan III. – moćni portugalski Kralj začina – 1502.

Portugal je u njegovo vrijeme bio najveća svjetska trgovačka sila. 

Kralj Ivan III. od Portugala, jedan od najslavnijih vladara u povijesti te zemlje, rođen je u Lisabonu 6. lipnja 1502. godine. U njegovo je vrijeme portugalski kolonijalni imperij dosegao golem opseg na prostoru od Brazila preko Afrike pa sve do Kine. Procjenjuje se da je Portugal za vladavine kralja Ivana III. držao vlast nad prostorom od otprilike 4.000.000 četvornih kilometara, što je fascinantno za državu s razmjerno malim matičnim teritorijem u Europi.

Ivan III. bio je sin kralja Manuela I., u čije su vrijeme Portugalci imali velika pomorska otkrića. Primjerice, u Manuelovo je vrijeme Vasco da Gama otkrio put do Indije oko Afrike, Pedro Álvares Cabral otkrio je Brazil, a neki su portugalski pomorci došli i do Kine. Kralj Ivan III. stupivši na prijestolje 1521. godinenastavio je očeve ekspanzionističke pothvate pa se portugalski doseg još više povećao. U njegovo ime osvojeni su važni Molučki otoci, poznati i kao Začinski otoci, koji su donosili basnoslovno bogatstvo. Naime, ti su otoci predstavljali jedini svjetski izvor muškatnog oraščića i klinčića, u to vrijeme vrlo skupih začina. Zbog tih je posjeda Ivan III. bio svojevrsni Kralj začina, naročito iz europske perspektive. U vrijeme Ivana III. Portugal je stupio, kao prva od europskih sila, i u kontakt s dalekim Japanom. Upravo je u doba vladavine Ivana III. izvršio slavni isusovac sv. Franjo Ksaverski svoja poznata misionarska putovanja po Aziji, sve do Japana.

Uglavnom, Portugal je u vrijeme Ivana III. bio najveća svjetska trgovačka sila. Pomorske baze imali su u Brazilu, Africi, Indiji, Perzijskom zaljevu, Arabiji, Indokini, današnjoj Indoneziji te Japanu (Nagasaki) i Kini (Macao).Uz to postignut je dogovorsa Španjolskom o podjeli interesnih područja u svjetskoj prekomorskoj trgovini (Madridski sporazum 1529.).


Ivan III. bio je duboko religiozan zbog čega je dobio i nadimakPobožni. Godine 1531. u Portugal je uveo inkviziciju, a 1540. pozvao je u zemlju isusovce, kojima je povjerio brigu o školstvu. Dvojica njegove braće postala su kardinalima Katoličke Crkve.

Kralj Ivan III. vladao je tijekom 35 i pol godina, a umro je 1557. godine u rodnom Lisabonu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari