Na današnji dan

Ivan III. Drašković postao ugarskim palatinom (1646.)

Grof Ivan III. Drašković postao je ugarskim palatinom, kao jedini hrvatski velikaš koji se uspeo na tu funkciju, 25. rujna 1646. godine. Status palatina bio je u Ugarskoj otprilike analogan statusu bana u Hrvatskoj, tj. odgovarao je najvišoj funkciji u kraljevstvu. Obitelj Drašković ubrajala se među najbogatije velikaške obitelji u Hrvatskoj, a posjedovala je čitav niz dvoraca i vlastelinstava. Primjerice, među poznatijim dvorcima obitelji Drašković bili su Trakošćan, Klenovnik, Brezovica, Veliki Bukovec i Bisag. Titulu baruna dobili su Draškovići 1569. godine, a još višu, grofovsku titulu, dodijelio im je car Ferdinand II. zbog zasluga u borbi protiv Osmanlija 1631. godine.

Grof Ivan III. bio je od 1640. do 1646. godine hrvatski ban, a istu je funkciju imao i njegov otac Ivan II. Drašković. Kao ban borio se u više navrata protiv snaga Osmanskog Carstva (obrana je tradicionalno bilo povjerena banovima kao najvišim vojnim zapovjednicima u Hrvatskom Kraljevstvu), a posebnu pažnju posvetio je  utvrđivanju i popravku gradova i utvrda.

Osim toga, Ivan III. suprotstavljao se i pokušajima habsburških vojnih zapovjednika da steknu veći utjecaj u Hrvatskoj i time smanje njenu autonomiju. Zbog spomenutih napora bana Ivana III. Draškovića suvremenici su nazivali braniteljem Hrvatske (lat. defensor Croatiae). Preminuo je kao palatin 1648. godine u gradu Óváru, na području današnje Slovačke. Pokopan je uz velike počasti u katedrali Svetog Martina u Požunu, mjestu gdje su u to doba okrunjivani ugarski kraljevi, a sahranjivani brojni visoki državni dužnosnici.

piše: Dražen Krajcar


Komentari