Na današnji dan

Ivan II. – kralj Cipra i naslovni vladar Jeruzalema – 1418.

Dana 16. svibnja 1418. godine rođen je Ivan II. iz dinastije Poitiers-Lusignan, kralj Cipra te naslovni kralj Jeruzalema i Armenskog Kraljevstva Kilikije. Potjecao je od križarskih vladara i od vojvoda Akvitanije, važnog autonomnog vojvodstva na srednjovjekovnom zapadnoeuropskom području.

Premda je nosio titula kralja Jeruzalema, u njegovo vrijeme više nije postojala stvarna kršćanska vlast nad Svetom Zemljom. Slično tome, križarski vladari više nisu vladali ni nad teritorijem Armenskog Kraljevstva Kilikije, koje je većinom palo u muslimanske ruke, osim nad tvrđavom Corycus (Korykos), smještenom uz obalu Male Azije. Tijekom vladavine Ivana II. i ta je tvrđava pala u muslimanske ruke.

Ivan II. bio je posljednji zakoniti muški član dinastije Poitiers-Lusignan na prijestolju Cipra. Naime, budući da on nije imao zakonitih muških potomaka, nakon njegove smrti i smrti njegove kćeri Šarlote legitimno pravo na prijestolja Cipra, Jeruzalema i Armenskog Kraljevstva Kilikije pripalo je vojvodi Karlu Savojskom, najbližem rođaku Ivana II. od Cipra. Karlo Savojski bio je, naime, unuk Ane od Cipra, sestre kralja Ivana II., a savojska dinastija od njegovog je vremena polagala pravo na prijestolje Cipra i Jeruzalema (pripadnici te dinastije čak i danas teoretski polažu nominalno pravo na ta prijestolja). Ivan II. preminuo je 1458. godine u Nikoziji na Cipru, u 41. godini.


Komentari