Na današnji dan

Ivan Gašparovič – slovački predsjednik hrvatskog podrijetla – 1941.

Njegov otac doselio se u Slovačku iz Hrvatske ubrzo nakon Prvog svjetskog rata. 

Dana 27. ožujka 1941. godine rođen je Ivan Gašparovič, političar koji je u dva mandata bio predsjednik Republike Slovačke. Rodio se u mjestu Poltár u Slovačkoj, no njegov se otac, Vladimir Gašparović, doselio u tu zemlju iz Hrvatske (podrijetlom je bio iz Vinodola). To preseljenje dogodilo se još u razdoblju nakon kraja Prvog svjetskog rata tj. znatno prije Ivanovog rođenja. Vladimir Gašparović bio je u tadašnjoj Čehoslovačkoj školski učitelj, a zatim i ravnatelj škole. U trenutku kad se Ivan rodio (1941.) Čehoslovačka više nije postojala, jer je Adolf Hitler prethodno bio osigurao njeno komadanje. Sve u svemu, prve godine njegovog života bile su obilježene Drugim svjetskim ratom.

Gašparovič je po struci pravnik, a radio je i kao sveučilišni profesor. Kao pravni stručnjak sudjelovao je 1992. godine na izradi slovačkog ustava. Premda je svojevremeno bio član režima Vladimíra Mečiara, koji je u kasnijoj dobi svoje vladavine postao vrlo nepopularnim, Gašparovič se kasnije odvojio od njega i osnovao novu stranku Pokret za demokraciju.


Na predsjedničkim izborima 2004. godine Gašparovič je pobijedio na prilično neočekivan način. Naime, u drugi krug su prošli on i Vladimír Mečiar, premda je većina očekivala prolaz glavnog kandidata vladajuće koalicije, Eduarda Kukana. Razlog tome bio je slab izlazak Kukanovih birača na izbore, zbog njihovog vjerovanja da mu je ulaz u drugi krug siguran. U drugom su krugu, pak, Kukanovi glasači glasali većinom za Gašparoviča, jer su ga smatrali manje opasnim od Mečiara. Gašparovič je dobio taj predsjednički mandat, a zatim je ponovno izabran na izborima 2009. godine, što je bio prvi slučaj u suvremenoj slovačkoj povijesti da je netko osvojio drugi predsjednički mandat. Slovačkim predsjednikom ostao je Gašparovič sve do 2014. godine.

Komentari