Na današnji dan

Italo Balbo – jedini talijanski maršal zrakoplovstva – 1896.

Bio je jedan od najvažnijih fašista u doba Mussolinijevog preuzimanja vlasti u Italiji.

Fašist i jedini maršal zrakoplovstva u talijanskoj povijesti Italo Balbo rođen je 6. lipnja 1896. godine.Rodio se u Quartesani pokraj talijanskog grada Ferrare. Balbo je kao mladić sudjelovao u Prvom svjetskom ratu, a istaknuo se u poznatoj Bitki kod Caporetta protiv austro-ugarskih i njemačkih snaga. Nakon rata pridružio se Mussolinijevim fašistima.

Unatoč mladosti Balbo je bio jedan od najvažnijih fašista u doba Mussolinijevog preuzimanja vlasti u Italiji. Bio je jedan od kvadrumvira, tj. glavne četvorke koja je predvodila poznati Marš na Rim 1922. godine (De Bono, Bianchi, De Vecchi, Balbo).

Nakon fašističkog preuzimanja vlasti Balbo postaje glavni zapovjednik crnokošuljaša, fašističke parapolicije. Kasnije ga Mussolini imenujeministrom talijanskog zrakoplovstva (1929. – 33.) i dobiva čin generala, premda nije imao mnogo iskustva s letenjem. Ipak, naučio je pilotirati, a kasnije je izveo i niz ekspedicija na tom području. Primjerice, vodio je ekspediciju od 12 hidroaviona na letu do Brazila, a zatim je s 24 hidroaviona odletio u SAD. Za svoje je pothvate nagrađen, između ostaloga, i novostvorenim činom maršala zrakoplovstva(tal.Maresciallo dell’Aria), kao jedini u talijanskoj povijesti.


Godine 1933. maršal Balbo imenovan je generalnim guvernerom talijanske Libije. Tijekom dugog je vremena vladao Libijom, koja je u to vrijeme bila talijanska kolonija.Ulaskom Italije u Drugi svjetski rat Balbo postajeglavni zapovjednik talijanskih zračnih snaga u sjevernoj Africi, iako je smatrao da Italija treba biti neutralna.

Krajem lipnja 1940. godine maršal Balbo poginuo je kod Tobruka kad je njegov zrakoplov oborila talijanska protuzračna obrana. Uvriježeno je mišljenje da se radilo o greški, no postoje i neke teorije da je Balbovu smrtzapovijedio Mussolini.

piše: Dražen Krajcar

Komentari