Select your Top Menu from wp menus

29.09.

Italija objavila rat Osmanskom Carstvu (1911.)

Italija objavila rat Osmanskom Carstvu (1911.)

Italija je objavila rat Osmanskom Carstvu 29. rujna 1911. godine, čime je započeo Talijansko-osmanski rat (trajao je od 1911. do 1912. godine). Upravo je taj rat predstavljao uvod u Balkanske ratove, ponajviše zbog toga što su balkanske države uvidjele da je Italija razmjerno lako uspjela poraziti osmansku vojnu silu. U tom je smislu Talijansko-osmanski rat bio i prethodnica Prvog svjetskog rata, koji je izbio svega nekoliko godina kasnije. Dodatni je povijesni značaj ovog rata u tome što je u njemu prvi put upotrijebljen zrakoplov u vojne svrhe, kako za izviđanje, tako i za bombardiranje neprijateljskih položaja.

U doba izbijanja rata  na čelu Osmanskog Carstva bio je sultan Mehmed V. (pretposljednji sultan u povijesti Osmanskog Carstva). U Italiji je vladao kralj Viktor Emanuel III., a talijanski je premijer bio Giovanni Giolitti. Italija je u ratu pobijedila i uspjela je osvojiti područje Libije (nekadašnji osmanski vilajet Tripolitaniju). Libija je time postala talijanskom kolonijom.

Osim Libije, osvojila je Italija i otočje Dodekanez, smješteno nedaleko od obala Male Azije. Radilo se o skupu otoka koji su imali veliko povijesno značenje još u starom vijeku. Među tim otocima bili su Rod, Patmos, Kos, Karpatos i mnogi drugi.

Talijani su izvršili znatan utjecaj na osvojenim osmanskim područjima, pa se na tim teritorijima još i danas mogu vidjeti ostatci talijanske arhitekture. Prvi balkanski rat, u kojem su Srbija, Bugarska, Crna Gora i Grčka napale Osmansko Carstvo, započeo čak i prije nego je Talijansko-osmanski rat okončan.

piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci