Na današnji dan

Isusovci osnovali São Paulo – danas najveći grad u Južnoj Americi – 1554.

São Paulo osnovan je na dan kad Katolička crkva slavi blagdan Obraćenja Svetog Pavla (25. siječnja).

Brazilski grad São Paulo  osnovan je 25.siječnja 1554. godine. Dakako, već iz njegovog imena vidi se povezanost sa sv. Pavlom, a ona nije slučajna. Naime, São Paulo osnovan je na dan kad Katolička crkva slavi blagdan Obraćenja Svetog Pavla (25. siječnja).
São Paulo osnovali su isusovački svećenici, koji su prvu misu ondje proslavili upravo 25.siječnja 1554. Među tim isusovačkim osnivačima São Paula ponajviše su poznati bl. Jose de Anchieta i Manuel da Nobrega, koji je bio i prvi poglavar isusovaca na brazilskom području. Isusovci su se ondje smjestili kao misionari, a njihovo je djelovanje osobito bilo usmjereno prema obrazovanju.
Danas je São Paulo najveći grad u Brazilu, veći čak i od Rio de Janeira. Procjenjuje se da šire područje São Paula nastanjuje preko 20 milijuna ljudi. Ujedno je São Paulo i drugi najveći grad na čitavoj južnoj polutki planete Zemlje.
Brazilska savezna država São Paulo, koja ima sjedište u tom gradu, gospodarski je najsnažnija od svih 26 brazilskih saveznih država. Njen BDP čini oko 34 posto ukupnog brazilskog BDP-a. U São Paulu nalazi se i najviši neboder u Brazilu – Mirante do Vale.

Komentari