Na današnji dan

Isusovački misionar Franjo Ksaverski doplovio do Japana – 1549.

Tamošnji jezik predstavljao je veliku teškoću u širenju kršćanstva, pa se Franjo Ksaverski uvelike oslanjao na pobožne slike.

Znameniti isusovački misionar sv. Franjo Ksaverski doplovio je na 27. srpnja 1549. godine do Japana. Naime, on je još 1541. godine isplovio iz Lisabona na daleko putovanje prema Indiji, s ciljem širenja kršćanske vjere. Propovijedao je po područjima današnje Indonezije, Indije i Šri Lanke, a zaputio se čak i na Daleki istok.

Sv. Franjo Ksaverski bio je prvi kršćanski misionar koji je dopro do Japana. Radilo se o jednoj od najudaljenijih zemalja od Europe.

Prvi Japanac koji je postao kršćaninom bio je Anjiro, koji je kasnije postao i Franjinim prevoditeljem u Japanu. Japanski jezik predstavljao je veliku teškoću u širenju kršćanstva, pa se Franjo Ksaverski uvelike oslanjao na pobožne slike. Čak oko 100.000 Japanaca prihvatilo je kršćanstvo, a među njima su bili i neki pripadnici aristokracije. Međutim, kasnije su kršćani u Japanu proganjani i ubijani, pa su se povlačili u tajnost. Danas u Japanu živi nekoliko milijuna kršćana, a osobito je zanimljivo da je tijekom povijesti čak osam kršćana vršilo funkciju japanskog premijera (od toga tri rimokatolika i pet protestanata).


 

Komentari