Na današnji dan

Isusovački general Claudio Acquaviva – 1615.

Za vrijeme generala Claudija Acquavive isusovci su načinili znameniti Ratio Studiorum – skup načela kojima je definiran njihov obrazovni sustav.

Na današnji dan 1615. godine umro je isusovački general Claudio Acquaviva (Aquaviva). Na čelu Isusovačkog reda proveo je gotovo pune 34 godine, od 1581. pa sve do svoje smrti. Tijekom njegovog mandata broj isusovaca navodno se gotovo utrostručio i dosegao brojku od oko 13,000 članova.

Claudio Acquaviva potjecao je iz vrlo ugledne talijanske obitelji. Naime, otac mu je nosio titulu 9. vojvode od Atrija i 16. grofa od Conversana. Zanimljivo je da je njegova obitelj – Acquaviva d’Aragona – dala čak sedam kardinala.

Za vrijeme generala Claudija Acquavive isusovci su načinili znameniti Ratio Studiorum – skup načela kojima je definiran njihov obrazovni sustav. Taj je Ratio Studiorum imao golem utjecaj na obrazovanje u isusovačkim institucijama, uključujući i one u Hrvatskoj. Važno je napomenuti da je i Sveučilište u Zagrebu imalo svoj korijen u isusovačkoj obrazovnoj sferi.

General Acquaviva preminuo je na današnji dan 1615. godine u Rimu, gdje su isusovci imali sjedište u znamenitoj crkvi Il Gesù. 


Komentari