Na današnji dan

István Horthy – sin admirala Horthyja koji je kritizirao nacizam – 1904.

Otac admiral postavio je Istvána Horthyja tijekom Drugog svjetskog rata za svog zamjenika tj. namjesnog regenta Mađarske. István je postao vrlo popularan na tom položaju i javno je istupao protiv nacizma, premda je Mađarska u to doba bila Hitlerova saveznica.

Dana 12. rujna 1904. godine rođen je sin poznatog mađarskog admirala Miklosa Horthyja. Zvao se István Horthy i od oca je naslijedio plemstvo s pridjevkom de Nagybánya. Obitelj Horthy bila je mađarska plemićka obitelj sa zemljišnim posjedima i dvorcem u Kenderesu na istoku današnje Mađarske. Spomenimo samo da je bio na čelu Mađarske gotovo u cijelom razdoblju između Prvog i Drugog svjetskog rata. Vodio je Mađarsku i tijekom većeg dijela Drugog svjetskog rata, kao Hitlerov saveznik, no s određenim rezervama u pogledu nacizma i antisemitizma. Na kraju ga je Hitler dao ukloniti, a u Mađarskoj su na vlast došli tvrdokorni nacisti (Stranka strjelastog križa).

István Horthy bio je, dakle, sin admirala Miklosa Horthyja i kao takav već je u mladosti imao ugledan položaj. Zanimljivo je da je István rođen u Puli, jer mu je otac bio mornarički časnik. Naime, Pula je bila glavno središte Austrougarske ratne mornarice. Admiral Horthy imao je u Puli čak i vilu, koja i danas postoji.

Mladi István Horthy školovao se za inženjera strojarstva, a jedno je vrijeme radio u SAD-u u Fordovoj tvornici, i to dok mu je otac admiral bio već vođa Mađarske. István se oženio groficom Ilonom Edelsheim-Gyulai iz ugledne aristokratske obitelji (bila je kći grofice Pejačević iz poznate hrvatske obitelji). Za vrijeme Drugog svjetskog rata Ilona je radila kao medicinska sestra, a zaslužna je i za spašavanje Židova. Njen suprug István također je bio protivnik nacizma i antisemitizma.

Otac admiral postavio je Istvána Horthyja tijekom Drugog svjetskog rata za svog zamjenika tj. namjesnog regenta Mađarske (mađ. kormányzóhelyettes). István je postao vrlo popularan na tom položaju i javno je istupao protiv nacizma. Poslan je na Istočni front na kojem su Mađari bili saveznici Hitlera. Poginuo je već 1942. godine kad se njegov zrakoplov srušio na području Rusije. Bilo mu je samo 37 godina.


Komentari