Na današnji dan

Istraživači Lewis i Clark započeli slavnu ekspediciju na američki zapad – 1804.

Važnost ekspedicije Lewisa i Clarka bilo je upoznavanje golemog teritorija Louisiane, koju je SAD kupio od Napoleonove Francuske te iste godine (1804. godine). 

Američki istraživači Lewis i Clark započeli su, 14. svibnja 1804. godine, svoju slavnu ekspediciju na zapad sjevernoameričkog kontinenta. Ekspedicija je krenula iz Camp Duboisa, smještenog na strateškom položaju kod mjesta na kojem rijeka Missouri utječe u rijeku Mississippi. Lewis i Clark, zajedno sa svojim pratiocima, zaputili su se zatim uzvodno po rijeci Missouri sve do njenog gornjeg toka, nedaleko od današnje granice SAD-a s Kanadom. Prelazili su navodno i po 110 do 130 kilometara na dan.

Važnost ekspedicije Lewisa i Clarka bilo je upoznavanje golemog teritorija Louisiane, koju je SAD kupio od Napoleonove Francuske te iste godine (1804. godine). Ta je kupnja praktički udvostručila teritorij SAD-a i protegnula ga je na zapad sve do područja današnje američke države Montane. Dapače, Lewis i Clark nastavili su putovati čak i dalje na zapad, tako da su krajem 1805. godine doprli do Tihog oceana.


Komentari