Na današnji dan

Mackenzie došao do obale Arktičkog oceana (1789.)

Britanski istraživač Alexander Mackenzie 14. srpnja 1789. došao je do obale Arktičkog oceana na sjeveru današnje Kanade, kao prvi Europljanin kome je to uspjelo. Ekspediciju je organizirao u pokušaju pronalaska tzv. Sjeverozapadnog prolaza, stoljećima traženog morskog puta kojim bi se Sjevernu Ameriku moglo obići sa sjeverne strane.

Sjeverozapadni prolaz trebao je omogućiti brodovima putovanje iz Atlantskog u Tihi ocean bez potrebe za obilaskom Južne Amerike i zadiranjem u španjolske kolonijalne vode. Zbog toga su britanski istraživači dugo za njime žudjeli, gotovo kao za bajkovitim Eldoradom. Alexander Mackenzie dolaskom u Arktički ocean zapravo je doživio razočaranje, jer je to značilo da rijeka kojom je plovio, a koja je kasnije po njemu nazvana rijekom Mackenzie, nije vodila do Tihog oceana i da nije predstavljala Sjeverozapadni prolaz. Zbog toga ju je nazvao Disappointment River (engl. Rijeka razočaranja).

Inače, ta rijeka najduža je u Kanadi, a posjeduje golemo porječje od čak oko 1.800.000 četvornih kilometara (pet puta veće od površine Savezne Republike Njemačke). Sjeverozapadni prolaz, doduše, kasnije je pronađen, ali na mnogo daljem sjeveru pa se pokazao slabo upotrebljivim zbog zaleđenosti mora na arktičkom području.

Komentari