Na današnji dan

Istraga o komunistima u Hollywoodu – 1947.

Odbor je preslušavao hollywoodske profesionalce da bi doznao koji američki filmski djelatnici imaju veze s komunistima.

Američki kongresni odbor za ne-američke aktivnosti počeo istragu o hollywoodskim djelatnicima koji su pripadali američkoj Komunističkoj partiji ili su je simpatizirali 20. listopada 1947. godine. Odbor je preslušavao hollywoodske profesionalce, uključujući Walta Disneya i Ronalda Reagana, da bi doznao koji američki filmski djelatnici imaju veze s komunistima.

Reagan je u to doba bio predsjednik Udruženja filmskih djelatnika. Kao reakciju na to, nekoliko je hollywoodskih umjetnika, uključujući redatelja Johna Hustona i glumce Humphreya Bogarta i Lauren Bacall, protestiralo protiv takvih istraga, pozivajući se na prvi amandman. Kongresni komitet je sastavio crnu listu, koja je isprva sadržavala deset imena, a zatim se povećavala, pa je dosegla brojku od 300 djelatnika. Filmski studiji te ljude nisu htjeli zapošljavati.

Jedan od umjetnika na crnoj listi bio je i Charlie Chaplin. On je otišao u inozemstvo, a drugi su se snalazili, primjerice pišući pod pseudonimima. Većina ipak nikad nije uspjela ponovno se etablirati u Hollywoodu.


Komentari