Na današnji dan

Iskander Mirza – prvi predsjednik najmnogoljudnije muslimanske države na svijetu – 1969.

Zanimljivo je da je u doba predsjedničkog mandata Iskandera Mirze država Pakistan obuhvaćala i današnji Bangladeš (nekadašnji Istočni Pakistan). 

Dana 12. studenog 1969. godine umro je Iskander Mirza, prvi predsjednik u povijesti Pakistana (od 1956. godine). Zanimljivo je da je Pakistan nezavisnost dobio još 1947. godine, no prvog je predsjednika dobio tek 1956. godine. Naime, od 1947. do 1956. godine na čelu Pakistana bila je britanska kraljica Elizabeta II. (radilo se o uređenju sličnom onome koje danas postoji u Kanadi i Australiji). Dapače, kraljica Elizabeta II. svojedobno je nosila i titulu „kraljice Pakistana“. Tek 1956. godine Pakistan je proglašen republikom, a spomenuti Iskander Mirza postao je njenim prvim predsjednikom (prethodno je bio generalni guverner Pakistana). Zanimljivo je da je u doba predsjedničkog mandata Iskandera Mirze država Pakistan obuhvaćala i današnji Bangladeš (nekadašnji Istočni Pakistan).

Iskander Mirza rođen je na području današnjeg Bengala, tako da je njegovo obiteljsko podrijetlo bilo vezano više za područje suvremenog Bangladeša, nego Pakistana. S vremenom je postao guvernerom upravo područja današnjeg Bangladeša, kao dijela države Pakistan. Postao je 1955. godine i generalnim guvernerom cijele države Pakistan, a kad je novim ustavom Pakistan 1956. godine pretvoren u republiku, izabran je i za prvog predsjednika te države, kao što je spomenuto.

Mandat Iskander Mirze predstavljao je doba političke nestabilnosti. Godine 1958. suspendirao je Iskander Mirza ustav i uveo izvanredno stanje u državu. Za glavnog provoditelja izvanrednog stanja postavio je feldmaršala Ajuba Kana, tadašnjeg načelnika glavnog stožera Pakistanske vojske. Međutim, Ajub Kan ubrzo je osobno preuzeo vlast, a Iskander Mirza potražio je egzil u Londonu. U tom je gradu i umro na današnji dan 1969. godine, u 71. godini života.


Komentari