Na današnji dan

Ishi – posljednji pripadnik istrebljenog naroda Yahi (1911.)

Dana 29. kolovoza 1911. posljednji divlji Indijanac stupio je u kontakt sa Zapadnjacima u SAD-u. Nazvali su ga Ishi, što je na njegovom izvornom jeziku zapravo značilo čovjek. Ishi je bio pripadnik indijanske etničke skupine Yana, koja je živjela na području današnje sjeverne Kalifornije, a koju su bijelci gotovo istrijebili u vrijeme zlatne groznice (1849.).

Posljednji veliki pokolj izvršen je 1872. kada ih je većina ubijena. Preživjeli, uglavnom žene, djeca i starci, povukli su se u nepregledne i skrovite predjele gdje su živjeli skrivajući se od bijelog čovjeka. S vremenom su novi naselje­nici zaboravili na njih sve do pojave Ishia, posljednjeg preživjelog iz plemena Yana.

U kontakt sa Zapadnjacima Ishi je stupio kad su ga uhitili u pokušaju krađe mesa kod grada Orovillea. Iako vidno izgladnjen i onemoćao u zatvoru nije ni jeo ni pio. Svaki pokušaj komunikacije, na više jezika, bio je bezuspješan, tako da su mislili da je potpuno divlji ili mentalno retardiran.

Ishi je kao divlji čovjek izazvao veliku pažnju antropologa, ali i općeg stanovništva. Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeley primili su Ishija kod sebe, kako bi ga mogli proučavati. Nažalost, Ishi je imao slab imunitet prema zapadnjačkim bolestima i često je pobolijevao. Umro je od tuberkuloze već 1916. godine, manje od pet godina nakon što je stupio u kontakt sa zapadnom civilizacijom. Kremiran je zajedno sa svojim najdražim stvarima.

piše: Dražen Krajcar


Komentari