Na današnji dan

Isabel Perón – prva predsjednica države u povijesti – 1931.


Juana Peróna upoznala je tek nakon smrti njegove slavne supruge Eve Perón, poznate pod nadimkom Evita (od nje je bila mlađa oko 12 godina). Udala se za njega 1961. godine, kad je njoj bilo 30, a njemu već 66 godina.

Dana 4. veljače 1931. godine rođena je María Estela Martínez Cartas, kasnije poznata kao Isabel Perón, prva žena u povijesti koja je postala predsjednicom neke svjetske države. Bila je treća supruga argentinskog predsjednika Juana Peróna, a predsjednicom je postala nakon njegove smrti. Na taj položaj nije bila izabrana, nego ga je naslijedila kao potpredsjednica svog supruga u njegovom posljednjem (trećem) mandatu. Naime, Perón je preminuo 1974. godine, u 79. godini života, nakon niza srčanih udara, a Isabel Perón zatim je automatski postala predsjednicom Argentine. Od supruga je bila mlađa čak oko 36 godina, a u trenutku kad je postala predsjednicom imala je 43 godine.

Rođena je u gradu La Rioji, sjeverozapadno od argentinskog glavnog grada Buenos Airesa. Juana Peróna upoznala je tek nakon smrti njegove slavne supruge Eve Perón, poznate pod nadimkom Evita (od nje je bila mlađa oko 12 godina). Udala se za njega 1961. godine, kad je njoj bilo 30, a njemu već 66 godina. Nakon spomenute Perónove smrti postala je prvom predsjednicom u povijesti Argentine (Evita nije nikada bila predsjednica), ali i čitavog svijeta.

Komentari