Na današnji dan

Isaac Newton objavio slavno djelo Principia Mathematica – 1687.

U vrijeme kad je knjiga objavljena Newton je držao položaj profesora matematike na znamenitom Sveučilištu u Cambridgeu. 

Jedna od najslavnijih knjiga u čitavoj povijesti znanosti – Principia Mathematica od Isaaca Newtona, objavljena je 5. srpnja 1687. godine. Puno ime te knjige latinskom jeziku glasi Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica i znači Matematička načela prirodne filozofije. Napomenimo da je u to doba pojam prirodna filozofija otprilike odgovarao današnjoj fizici.

Djelo je objavljeno u tri toma, a u njemu Newton izlaže svoje zakona gibanja, začevši tako klasičnu mehaniku.

U vrijeme kad je knjiga objavljena Newton je držao položaj profesora matematike na znamenitom Sveučilištu u Cambridgeu. Naziv njegove profesorske titule bio je Lucasian Professor of Mathematics (prema utemeljitelju Henryju Lucasu). Tu istu uglednu katedru držao je do nedavno poznati znanstvenik Stephen Hawking. Spomenimo da je tek 1705. godine, tj. dosta vremena nakon tiskanja knjige Principia Mathematica, Isaac Newton dobio i vitešku titulu od britanske kraljice pa je od tada nazivan sir Isaac Newton.


Isaac Newton, nakon što je napravio povijesno važna otkrića na područjima fizike i matematike, uvelike se okrenuo svojoj velikoj strasti – proučavanju Biblije (egzegezi Svetog pisma).

piše: Dražen Krajcar

 

Komentari