Na današnji dan

Isaac Newton bavio se proučavanjem Biblije i alkemijom – 1643

Na današnji je dan po gregorijanskom kalendaru rođen po mnogima najveći znanstvenik svih vremena – Isaac Newton.

Rođen je u jednom zaseoku u engleskoj grofoviji Lincolnshire, od roditelja lokalnih farmera, prilično dobrog imovinskog stanja. Isaac se rodio kao posmrče, u smislu da mu je otac umro 3 mjeseca prije rođenja. Rodio se prerano, pa je majka rekla da je bio tako malen da je mogao stati u kriglu od četvrt galona (1.1 litara).

Poput mnogih velikih znastvenika, Isaac je bio drugačiji od ostale djece, do te mjere da neki psiholozi smatraju da je bio pomalo autističan. Nikada se nije ženio, premda je jednom bio zaručen. Do svog najvažnijeg otkrića, teorije gravitacije, Newton je navodno došao kad je promatrao pad jabuke sa stabla. Ta priča po svemu sudeći nije mit, nego je doista istinita, jer ju je sam Newton prepričavao, no izgleda da mu jabuka nije pala na glavu nego pokraj njega.

Nakon što je napravio slavna otkrića iz matematike i fizike, Newton se okrenuo onome što ga je doista zanimalo, a to je bilo proučavanje Biblije i alkemija. Bio je vrlo religiozan i pokušavao je dešifrirati Sveto pismo. Bavljenje alkemijom (pokušaj pronalaska Kamena mudraca) možda ga je stajalo i života. Naime, u njegovom je lešu pronađena natprosječna koncentracija žive, što ukazuje na mogućnost trovanja pri izvedbi alkemijskih eksperimenata.


Komentari