Na današnji dan

Irski lord koji je postao podmaršal i grof carice Marije Terezije – 1769.

Grof Taaffe trajno se nastanio na području Habsburške Monarhije, gdje je kupio dvorac Nalžovy.

Dana 30. prosinca 1769. godine umro je podmaršal grof Nikolaus Taaffe, irski vojni časnik u službi carice Marije Terezije. Nikolaus Taaffe rođen je u Irskoj kao Nicholas Taaffe i bio je pripadnik jedne od tamošnjih najuglednijih obitelji. Naime, irska obitelj Taaffe posjedovala je nekoć titule grofa od Carlingforda, vikonta Taaffea i baruna Ballymotea. Nicholas Taaffe posjedovao je osobno titulu 6. vikonta Taaffea i 6. baruna Ballymotea, što je značilo da je imao i pravo na titulu lorda.

Nicholas Taaffe ušao je u službu austrijske vladarske obitelji Habsburg u prvoj polovini 18. stoljeća. Godine 1739. dobio je čin generala, a kasnije i još viši čin podmaršala, koji je svojedobno nosio i hrvatski ban Josip Jelačić.

Taaffe se trajno nastanio na području Habsburške Monarhije, gdje je kupio dvorac Nalžovy u južnom dijelu Češke. Od carice Marije Terezije dobio je titulu grofa, koja je zatim ostala nasljedna u obitelji. Zanimljivo je da je grof Taaffe bio katolik, zbog čega se našao u sukobu s tadašnjim engleskim vlastodršcima u Irskoj (to je bio jedan od njegovih razloga za trajno napuštanje Irske i naseljavanje u Češkoj).

Osobito je važna činjenica da je prapraunuk grofa Nikolausa Taffea bio poznati austrijski ministar predsjednik – grof Eduard Franz Joseph Taaffe. On je bio jedan od najvažnijih državnika u doba Austro-Ugarske, a bio je u službi poznatog cara Franje Josipa. Bio je ministar-predsjednik austrijske polovice Austrougarske Monarhije od 1868. do 1870. godine i zatim ponovno tijekom podužeg razdoblja od 1879. do 1893. godine.


Komentari