Na današnji dan

Irska dobila prvog predsjednika (1938.)

Dana 25. lipnja 1938. Irska je dobila svog prvog predsjednika u povijesti. Ime mu je bilo Douglas Hyde i bio je ugledan stručnjak za irski jezik (Gaelic). Tom je starom jeziku u to doba već pomalo prijetilo padanje u zaborav, zbog širenja engleskog jezika. Douglas Hyde već se u mladosti izrazito zanimao za irski jezik i stare irske običaje, pa je osnovao i organizaciju nazvanu Gaelic League (irski Conradh na Gaeilge), kojoj je uloga bila promovirati irski jezik i spasiti ga od izumiranja.

Godine 1938. Douglas Hyde iskrsnuo je kao idealna osoba za irskog predsjednika. Oko toga su se složili tadašnji irski premijer Éamon de Valera i šef opozicije W. T. Cosgrave. Naime, obojica su cijenila Hydea, koji je imao uglednu akademsku karijeru (i doktorat). Dapače, dr. Hyde bio je protestant, čime su katolički premijer de Valera i šef opozicije Cosgrave željeli pokazati da Irska nema namjeru biti vjerski isključiva. Sve u svemu, Hyde je bez konkurencije izabran za predsjednika Irske.

Zanimljivo je da je Hyde predsjedničku zakletvu izgovorio na irskom jeziku i to u dijalektu iz kraja iz kojeg je potjecao. U međuvremenu je taj dijalekt izumro (dr. Hyde bio je jedan od posljednjih ljudi koji su ga govorili), pa je snimka njegove zakletve jedan od rijetkih spomena na taj povijesni dijalekt. Hyde se kao predsjednik uselio u službenu predsjedničku rezidenciju – Áras an Uachtaráin u Dublinu – koja je i danas službeni dom irskih predsjednika.

Vrlo je zanimljivo da u doba Hydeovog predsjedničkog mandata još nije bilo jasno tko je zapravo šef države u Irskoj – predsjednik ili britanski kralj George VI. Naime, Irska je još uvijek imala veze s Ujedinjenom Kraljevinom, premda je imala vlastitu vladu i premijera. Ipak, to nije predstavljalo stvarni problem, nego uglavnom formalni. Sve su te nesuglasice razriješene nakon Drugog svjetskog rata, kad je Irska i službeno proglašena republikom i potpuno odvojena od Ujedinjene Kraljevine (izuzev Sjeverne Irske).


Komentari