Na današnji dan

Ircima je Austro-Ugarska bila uzor za stvaranje države – 1905.

Idejni začetnik pokreta za nezavisnost nazvanog Sinn Féin bio je Arthur Griffith. 

Slavni irski pokret za nezavisnost – Sinn Féin osnovan je 28. studenog 1905. godine u Dublinu. To ime na keltskom jeziku znači otprilikemi samii simbolički označava želju za autonomijom od Velike Britanije. Idejni začetnik osnivanja Sinn Féina bio je Arthur Griffith – Irac iz Dublina, po zanimanju izvorno novinar.

Griffith je imao ideju da bi Irska u odnosu na Veliku Britaniju trebala doći u sličan položaj kakav je u to doba imala Ugarska u odnosu na Austriju u Austro-Ugarskoj. Riječ bi, dakle, bila o dvojnoj monarhiji. Britanski monarh bio bi i dalje kralj Irske, ali bi ona imala veliku autonomiju – vlastiti parlament, vladu i premijera. Griffith je napisao knjigu Uskrsnuće Ugarske (engl. The Resurrection of Hungary), u kojoj je opisao austro-ugarski model i traženo ustrojstvo Anglo-Irske Monarhije. Već na osnivačkoj skupštini stranke Sinn Féin, Griffith je iznio svoju ugarsku ideju.

Pod vodstvom Sinn Feina i Irskog republikanskog bratstva, na uskrsni je ponedjeljak, 24. travnja 1916. godine u Dublinu bio podignut ustanak koji je nakon šestodnevnog otpora ugušila britanska vojska. Nakon toga su Sinn Feinovi zastupnici iz britanskog Donjeg doma uspostavili irski parlament i proglasili neovisnost. To je dovelo do britansko-irskoga rata (1919.), u kojem su se istaknuli Sinn Fein i Irska republikanska vojska (IRA), koja se 1925. godine izdvojila iz Sinn Feina. Godine 1922. Velika Britanija priznala je neovisnost južne Irske. Nakon izborene novisnosti Sinn Fein doživio je nekoliko rascjepa da bi se 1970-ih definitivno podijelio na Službeni Sinn Fein i Provizorni Sinn Fein, političku organizaciju militantnoga pokreta pod nazivom Provizorna IRA.

Danas je Sinn Féin druga po snazi politička stranka u Sjevernoj Irskoj te četvrta u Rpublici Irskoj. Unatoč svom nacionalističkom karakterustranka je lijevo orjentirana.


piše: Dražen Krajcar

Komentari