Na današnji dan

Iranci smaknuli 10 žena zbog vjerskih stavova – 1983.

Jedna od žena, 17- godišnja Mona Mahmudnizhad optužena je jer je poučavala djecu izbačenu iz škole zbog svojih vjerskih stavova.

Nakon Iranske islamske revolucije 1979. godine, u kojoj je na vlast došao ajatolah Homeini, uslijedili su religijski progoni usmjereni protiv nemuslimana. Tako je na današnji dan odlukom Islamskog revolucionarnog suda obješeno deset žena zato što su bile pripadnice vjere Bahá’í. Tu vjeru utemeljio je u 19. stoljeću Iranac po imenu Bahá’u’lláh. Njeni vjernici, kojih danas na svijetu ima između 5 i 6 milijuna, vjeruju u duhovno jedinstvo čitavog čovječanstva i smatraju Abrahama, Mojsija, Isusa Krista, Muhameda, Zaratustru, Krišnu i Budu Božjim glasnicima.

Zanimljivo je da su na Islamskom revolucionarnom sudu optužili te žene da su cionistice i to samo zato što se danas središte Bahá’í vjere nalazi u Izraelu, u gradu Haifi. Šest od deset žena bilo je u 20-tim godinama života i samo tri su bile udane. Američki predsjednik Ronald Reagan zamolio je Irance da pomiluju žene, no one su ipak smaknute.

Komentari