Na današnji dan

Iowa postala američka savezna država – 1846.

Danas je Iowa vodeći proizvođač kukuruza u SAD-u.

Dana 28. prosinca 1846. godine Iowa je postala američka savezna država, 29. po redu primljena u SAD. Prije stjecanja državnosti Iowa je bila teritorij (engl. Territory of Iowa) tj. organizirana američka upravna jedinica nižeg statusa od savezne države.

Prvi guverner novoformirane savezne države Iowe bio je Ansel Briggs, nekadašnji vozač kočija koji je od 1844. godine bio šerif. Briggs je svoju političku karijeru realizirao u okviru Demokratske stranke, a za guvernera Iowe izabran je većinom glasova tamošnjih birača. Zanimljivo je da je danas Iowa vodeći proizvođač kukuruza u SAD-u (ta država proizvodi navodno čak oko tri puta više kukuruza od cijelog Meksika). Dapače, u Iowi se nalazi svjetsko sjedište kompanije Pioneer, kontroverzne zbog genetski modificiranog sjemena.

Glavni grad Iowe zove se Des Moines, a to njegovo neobično ime dolazi iz francuskog jezika. Naime, riječ je o kratici za Fort Des Moines, nazvan po rijeci Rivière des Moines. Na francuskom jeziku riječ moin (plural moines) označava monaha tj. redovnika. U Iowi se nalaze i znameniti mostovi okruga Madison, po kojima je 1995. godine snimljen film s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep u glavnim ulogama.


Komentari