Na današnji dan

Invazija Fridrika II. Velikog na zemlje Marije Terezije (1740.)

Pruski kralj Fridrik II. Veliki poveo je vojnu invaziju na Šlesku, tadašnji posjed habsburške vladarice Marije Terezije, 17. prosinca 1740. godine. Tom je invazijom započeo i krvavi Rat za austrijsko nasljeđe, tijekom kojeg je Marija Terezija morala braniti svoje prijestolje pred nasrtajima stranih sila.

Šleska je nekoć bila jedan od najbogatijih dijelova Habsburške Monarhije, a Fridriku II. Velikom predstavljala je prostor na koji je želio proširiti svoju vlast. Kao povod za napad iskoristio je Fridrik II. Veliki činjenicu da je Marija Terezija kao žena imala manja tradicionalna prava na nasljeđivanje od svojih muških prethodnika iz dinastije Habsburg (njen otac Karlo VI. bio je posljednji muški pripadnik te nekoć najmoćnije europske dinastije). Pruski kralj uoči napada na Šlesku koncentrirao je svoje vojne snage uz rijeku Odru, na granici između Pruske i Šleske. Prioritet je bila Šleska zato što je tada bila jedna od najrazvijenijih regija u Europi. Fridrik II. izvršio je invaziju bez prethodne najave rata, što je bio prilično nečastan i oportunistički čin. Napomenimo, radilo se o drugoj polovini mjeseca prosinca, neuobičajenom dobu za započinjanje rata u tadašnje vrijeme.

Vojska Fridrika II. Velikog zauzela je ubrzo Šlesku bez većih vojnih operacija, tako da je kraljeva vojska mogla sigurno prezimiti u toj novoosvojenoj pokrajini. Habsburška vojska povukla se u garnizone ili je pobjegla prema Češkoj. Tim je brzim osvajanjem Šleske Fridrik II. Veliki u vrlo kratkom vremenu praktički udvostručio broj stanovnika svoje države, Kraljevine Pruske. 

Komentari