Na današnji dan

Instalirano prvo sigurnosno dizalo američkog industrijalca Elishe Otisa – 1857.

Dizalo je bilo pokretano parnim strojem instaliranim u podrumu, a bogatom trgovcu koji je bio vlasnik zgrade služio je za privlačenje mušterija.

Dana 23. ožujka 1857. godine instalirano je prvo sigurnosno dizalo američkog industrijalca Elishe Otisa. Taj je izumitelj i poduzetnik postao slavan po patentu kojim je osigurao dizala od pada u slučaju pucanja kabela. Naime, Otisova dizala imala su sustav koji ih je automatski zaustavljao kad bi se počela naglo spuštati. Svoj je izum Otis predstavio u Kristalnoj palači u Londonu vrlo dramatičnom prezentacijom (navodno je osobno stajao na dizalu koje bi se rušilo pred gledateljima).
Prvo Otisovo komercijalno dizalo instalirano je u zgradi trgovca E. V. Haughwouta u New Yorku, na adresi 488 Broadway, dovršenoj spomenute 1857. godine. To je dizalo bilo pokretano parnim strojem instaliranim u podrumu, a zgrada je imala ukupno pet etaža iznad razine zemlje. Premda se nije radilo o visokoj zgradi, Otisov je lift spomenutom trgovcu služio za privlačenje mušterija, jer se radilo o velikom tehnološkom novitetu.

Komentari