Na današnji dan

Indonezijski predsjednik Suharto bio nizozemski vojnik i japanski policajac – 2008.

Suharto je bio i indonezijski general, a 1967. na vlasti je zamijenio lijevo orjentiranog Sukarna.

Dana 27. siječnja 2008. godine umro je indonezijski državnik Suharto. Više od 30 godina bio je predsjednik Indonezije, a jedno je vrijeme držao i položaj glavnog tajnika Pokreta nesvrstanih. Suhartova vlast u Indoneziji imala je autoritarne karakteristike, a optuživana je i za izrazitu korupciju.

Suharto se rodio na indonezijskom otoku Javi, u doba kad je to područje bilo još pod nizozemskom kolonijalnom vlasti (1921. godine). Na Javi postoji česta praksa da ljudi nose samo jedno ime, bez prezimena, pa je tako i Suharto imao samo jedno službeno ime, kao i njegov prethodnik na mjestu predsjednika Indonezije – Sukarno.

Zanimljivo je da se mladi Suharto 1940. godine učlanio u nizozemsku vojsku, točnije Kraljevsku nizozemsku istočnoindijsku vojsku (nizozem. Koninklijk Nederlands Indisch Leger). U toj je vojsci Suharto naučio i nizozemski jezik. Doduše, već 1942. godine ta je vojska kapitulirala pred japanskim snagama. Potom se Suharto prebacio u policijske snage koje su organizirane pod japanskim pokroviteljstvom. U vremenu oko kraja Drugog svjetskog rata postao je vojni zapovjednik, a uskoro je dobio i čin potpukovnika.

Nakon što je Indonezija ostvarila nezavisnost, Suharto je postao i general u indonezijskoj vojsci. Tijekom 1967. godine Suharto je zamijenio lijevo orijentiranog Sukarna na mjestu prvog čovjeka u Indoneziji.


Za razliku od Sukarna, predsjednik Suharto više je otvorio zemlju prema Zapadu, no u njegovo doba izrazito je snažna bila korupcija. Neki mediji procjenjivali su da je Suharto, zajedno sa svojom obitelji, izvukao iz države za vrijeme vlasti od 15 do 35 milijardi dolara. Godine 1998. dao je ostavku na mjesto predsjednika Indonezije. Suharto je umro u gradu Jakarti, u dobi od 86 godina.

Komentari