Na današnji dan

Indira Ghandi postala premijerkom Indije – 1966.

Indira Ghandi na položaju je bila gotovo 16 godina i do sada je jedina žena koja je obnašala dužnost šefa vlade u Indiji.

Indira Gandhi postala je premijerkom Indije 24.01.1966. godine, što je prvom puta da je Indija dobila žensku osobu na položaju šefa vlade. Zanimljivo je da je susjedni Cejlon (današnja Šri Lanka) dobio prvu premijerku još gotovo šest godina ranije. Naime, na Cejlonu je Sirimavo Bandaranaike 1960. godine postala prvom ženom na položaju premijera u suvremenoj svjetskoj povijesti uopće.

U trenutku kad je postala premijerkom Indije imala je Indira Gandhi 48 godina. Rodila se 1917. godine kao kći Jawaharlala Nehrua, također indijskog premijera, i to prvog u povijesti. Izvorno ime bilo joj je Indira Nehru, a prezime Gandhi dobila je nakon udaje za Ferozea Gandhija. Zanimljivo je da ni Indira ni Feroze nisu bili u rodu sa slavnim Mahatmom Gandhijem, unatoč istom prezimenu.

U vrijeme kad se Indira Gandhi rodila (1917. godine) Indija je još uvijek bila pod britanskom kolonijalnom vlasti. Indira se školovala i na slavnom Oxfordskom sveučilištu. Na položaju indijske premijerke bila je Indira Gandhi tijekom gotovo 16 godina, a ujedno je ostala do danas jedinom ženom na položaju šefa vlade u Indiji. Dodajmo da nijedna druga žena u povijesti osim Indire Gandhi nije bila premijerka tako mnogoljudne države kao što je Indija.


Indira Ghandi ubijena je 1984., na premijerskoj poziciji naslijedio ju je sin Rajiv koji je također ubijen (1991.)

Komentari