Na današnji dan

Indira Gandhi – premijerka koja je bila kći premijera i majka kasnijeg premijera – 1917.

Indirino rođeno prezime bilo je Nehru, prema njenom ocu, a prezime Gandhi stekla je tek udajom za Ferozea Gandhija 1942. godine.

Dana 19. studenog 1917. godine rođena je Indira Gandhi, prva žena u povijesti koja je uspjela doći na čelo indijske vlade. Indira je bila kći indijskog premijera Jawaharlala Nehrua, no rodila se u razdoblju kad je Indija još uvijek bila pod britanskom kolonijalnom vlasti. Kolonijalni britanski potkralj Indije bio je u to vrijeme lord Chelmsford, sin generala lorda Chelmsforda koji je imao veliku ulogu u ratu protiv Zulua u Južnoj Africi.

Indira je rođena u indijskom gradu Alahabadu, smještenom kod rijeke Ganges, uzvodno od znamenitog Benaresa (Varanasija). Indirino rođeno prezime bilo je Nehru, prema njenom ocu, a prezime Gandhi stekla je tek udajom za Ferozea Gandhija 1942. godine. Indira je bila indijska premijerka od 1966. do 1977. te od 1980. do 1984. godine. I njen sin Rajiv Gandhi postao indijskim premijerom, tako da se radilo o čak tri generacije u istoj obitelji na premijerskom položaju (Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi i Rajiv Gandhi).


Komentari