Na današnji dan

Indijski vladar Tipu Sultan poginuo u borbi protiv Britanaca – 1799.

Savezništvo s Tipu Sultanom želio je i Napoleon Bonaparte, kako bi zaustavio širenje Britanaca u Indiji. 

Dana 4. svibnja 1799. godine ubijen je indijski vladar Tipu Sultan u borbi protiv Britanaca u Indiji. Tipu Sultan, poznat i kao Tigar iz Mysorea bio je vladar indijske države Mysore, smještene na jugu Dekanskog poluotoka. Njegova se vlast protezala od rijeke Krišne na sjeveru do Indijskog oceana na zapadu i Istočnih Gata na istoku.

Tijekom svoje se vojne karijere Tipu Sultan sukobljavao s nadirućim britanskim snagama koje su bile koncentrirane na istočnom dijelu Dekanskog poluotoka, a nastojale su se proširiti na područje njegove države. Savezništvo s Tipu Sultanom želio je i Napoleon Bonaparte, kako bi zaustavio širenje Britanaca u Indiji. Francuski vojni stručnjaci obrazovali su vojnike Tipu Sultana, a taj se indijski vladar nastojao proširiti i na račun susjednih indijskih vladara, a ne samo Britanaca. Jedna od revolucionarnih Tipu Sultanovih vojnih inovacija bilo je korištenje raketa (svojevrsne raketne artiljerije).

Spomenutog datuma ratoborni Tipu Sultan ubijen je u Bitki kod Srirangapatne, svoje prijestolnice. Borio se navodno do posljednjeg daha, a u trenutku smrti imao je 48 godina.


Komentari