Na današnji dan

Indijski sultan za kojeg su ratovali Dubrovčani (1458.)

Sultan Mahmud Begada došao je na prijestolje u indijskoj državi Gudžarat (Gujarat) 25. svibnja 1458. godine. Bio je najmoćniji vladar te države u njenoj povijesti. Na strani sultana Mahmuda Begade 1509. ratovali su Dubrovčani, koliko god se to činilo neobično. Radilo se o ratu sultana protiv Portugalaca, koji su u Indiji željeli proširiti svoj kolonijalni imperij.

Sultan Mahmud Begada vladao je Gudžaratom – područjem na zapadu Indije u smjeru današnjeg Pakistana, uz obalu Indijskog oceana U njegovo vrijeme Gudžarat je bio bogata država, a sultan i vladajući sloj bili su muslimanske vjeroispovijesti. Portugalci pod poznatim Vascom da Gamom su po prvi put do Indije doplovili 1498. godine, a već 1505. uspostavili su ondje svoje kolonijalno Potkraljevstvo, na čelu kojega je bio moćni Dom Francisco de Almeida, s titulom potkralja Indije (port. Vice-Rei da Índia).

Potkralju Almeidi i njegovim Portugalcima u interesu je bilo proširiti se i na područje Gudžarata, ključnog za trgovinu između Istoka i Zapada. Da bi ondje dobili trgovačko uporište, nastojali su osvojiti luku Diu. Da obrani Diu, sultan je u pomoć pozvao svoje muslimanske saveznike iz Azije, Afrike i Europe. Kontaktirao je sultana Osmanskog Carstva, kao i egipatskog sultana. Oni su doista poslali brodove. S njima su došli i njihovi saveznici – Dubrovčani i Mlečani (Veneciji je bilo u interesu spriječiti rast portugalske trgovine, koja joj je bila jaka konkurencija).

Sve u svemu, na sultanovoj strani skupilo se i do 250 brodova. Portugalskih brodova, kojima je zapovijedao potkralj Almeida, bilo je manje, ali su bili mnogo napredniji. Naime, bili su to najmoderniji jedrenjaci iskušani u nedavnim plovidbama oko Afrike, a njihovi topovi bili su znatno moćniji od suparničkih. Portugalci su bili vjerojatno najiskusniji pomorci tadašnjeg svijeta. Potkralj Almeida odnio je pobjedu i uspio je zauzeti grad Diu.


Komentari